Köpekler etçil olan Carnivora takımının Canidaeköpekgiller familyasındandır. Diğer canlılarla karşılaştırıldıklarında yaratılışları gereği sevgi ve sadık olma duyguları onlardan farklılık gösterir. Bu farklılık ise onları insanoğlunun tarihler boyunca en sadık dostlarından biri yapmıştır. Köpeklerin insanların hayatına ilk girişi ise bundan yaklaşık olarak12 ila 14 bin yıl önce Avrasya bölgesine kadar dayanır. Köpekler insanlarla tanışmasından sonra geçirdiği farklı evrimler sonucu uysallaşmış ve insanlar tarafından ilk olarak evcilleştirilen hayvan olmuştur. Köpeklerle insanlar arasındaki ilk etkileşimin saptanması ise İsrail’de yapılan kazılar sonucu bulunan bir insan fosilinin elinde yavru bir canlı olmasındandır. Bunun yanında Avrupa, Asya ve Amerika kıtasında da yapılan kazı çalışmaları sonucu aynı döneme ait canlı bulgularına rastlanması bu görüşü destekler niteliktedir.
Köpeklerin insanlarla tanışması bugün bulunan birçok köpek türünün oluşmasına neden olmuştur. Örnek olarak kurt, çakal ve tikli köpeklerin akrabasıdır. Köpekler zamanla göç eden insan topluluklarını keşfetmiş ve gizli bir şekilde onlarla hareket etmiştir. Daha sonra ise insanlarla da köpeklerin varlığını kabul etmiş ve bunun sonucu olarak köpekler avlanma ve koruma gibi birçok görevde insanın en yakın yardımcısı konumuna gelmiştir.
Köpeklerin davranışları köpek sahiplerine bir şeyler anlatmaktadır. Bu yüzden kişi köpeklerin beden dillerinin ne anlama geldiğini bilmelidir. Örnek olarak köpeğin kuyruğunu sallaması onun mutlu olduğu anlamına gelir. Kişi köpeğin korktuğunu veya sinirli olduğunu ise kulaklarının arkaya dönük olmasından anlayabilir. Ayrıca köpeğin kulağının aşağıya doğru dönük olması mutlu olduğunu, kulakları havaya doğru dikilmiş ise onun bir şeylere dikkat kesildiği anlaşılabilir. Saldırmak üzere olan bir köpek ise; kulaklarının pozisyonunun dik, dişleri görünür halde, havlama ve hırlama yapması, kuyruğun pozisyonu vücut hizasında veya yukarda ise bu tür davranışlar içinde bulunan köpek saldırgan davranışlarda bulanacaktır.
Bu aşama köpek eğitimi konusunun ilk aşamasıdır. Temel itaat eğitimi her köpek tarafından alınmalıdır. Çünkü bu eğitimler köpeğin topluluğa uygun davranışlar sergilemesini sağlayan eğitimlerdir. Bu eğitimleri almayan köpekler ortama uyum sağlayamaz. Burada ilk kontrol mekanizması köpeğin boynunda duracak olan tasmadır. Köpekler evde istenilen davranışların çoğunu sergiler ancak dışarıya çıktığında dikkati dağıldığı için sahibi dinlemez. Bu noktada bu eğitim gereklidir. Bu eğitimi alacak köpeklerin 6 ile 9 aylık olması gerekir. Bu eğitimlerde köpeklere; otur, yat, kalk, otur bekle, yat bekle, takip ve hayır komutları öğretilir. Takip komutu köpeğin sahibinin solunda ona uygun bir şekilde yürümesini sağlar. Bu eğitim köpeğin sahibini değil sahibinin köpeği götürmesi amacıyla yapılır.
Eğitim her dalda olduğu gibi köpekler konusunda da sabır isteyen bir iştir. Bunun yanında köpeklerde pek çok farklı eğitim aşamaları mevcuttur. Bu eğitimler uzun süreli olsa da köpeklerin yaratılışları gereği üstün bir zekaya sahip olmasından dolayı kolayca yapılır. Köpeklerin öğrenme sistemi ise tekrar yoluyladır. Ancak köpek doğru olan davranışı her yaptığında sahibi tarafından ödüllendirilmelidir. Böylece köpek yaptığı doğru davranış sonucu o davranışı aklına kazır. Çünkü davranışın sonunda kazanacağı bir ödül vardır. Köpeklere uygulanan bir diğer öğrenme metodu ise şartlı refleksle öğrenmedir. Bu metotta kişi köpeğe bir davranış yaptırmadan önce onu bir uyaran yardımıyla şartlaması gerekir. Bununla birlikte daha birçok öğrenme metodu vardır. Ancak bu eğitimler uzun süren bir sabır ister. Bu noktada doğru bir köpek eğitimi veren, köpeklere güvenilir ve kaliteli bir hizmet sunan Tuzla Köpek Eğitimi Merkezi köpek sahiplerinin yardımına koşuyor. Sahip olduğu uzman eğiticiler ve doğru verilen eğitim metotlarıyla Tuzla Köpek Eğitimi Merkezi, köpek eğitimi konusunda tercih edilmesi gereken yerlerden biridir.
Tuzla Köpek Eğitimi
Yorum Yaz