Köpek Eğitimi

Köpek eğitimi, sahiplendiğimiz canlıların bize ve bizim hayatımıza uyum sağlaması açışından önemlidir. Sevimli dostlarımızı eğitmemiz sonucunda hem bizim için hem de onlar açışından hayatımızdan pozitif değişiklikler olacaktır. Özellikle yavruyken aldığımız köpeklerle ilgili yaşanılan sıkıntılarda önemli problemlerden biri disiplinsizliktir. Bunun üstüne köpek bakımında tecrübesizlik de eklenince işler karışık hale gelmektedir. Kopek eğitimiözel yardım alarak veya kendi imkanlarımızla aşabileceğimiz ufak bir sorundur. Kendi imkanlarımızla eğitmeye karar verdiğimizde uygulamamız gereken yollar vardır.

Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır

Öncelikle doğada yaşayan hiç bir canlı döverek eğitilemez. Eğitmek istediğimiz canlıyla aramızda bir uyum yakalamamız ve ona hoşgörülü davranmamız gerekmektedir. Kopek eğitimi, köpeğin karakterine, ırkına, yaşına doğru orantılı olarak yapılması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı dünyada yeni eğitim çeşitleri çıkmaktadır. Yakın zamanda bazı kişiler tarafından çok farklı bir eğitim olarak gösterilen pozitif köpek eğitimi olarak adlandırılan bir model çıkmıştır. Fakat bu eğitim içerdiği metotlardan dolayı yavru ve insan dostu köpeklere verilebilen bir eğitimdir.

Köpek eğitiminde en önemli şeylerden biri köpeğin sahibidir. Bütün köpekler sahibine benzer, dolayısıyla sahibi tarafından pozitif ve hoşgörülü davranışlar gören köpekte bu özelliklere sahip olacaktır. Davranış bozukluklarını gidermekte en büyük görev sahibe düşer. Köpeği ile vakit geçirecek ve onun örnek alacağı kişi sahibidir, bu sebepten dolayı ilk eğitim görmesi gereken kişi sahiptir. Köpeğin kişiliği, sahibinin kişilik yapısına göre şekilleneceği için görmek istediğimiz davranış ne ise ona göre davranmamız gerekmektedir. Eğer canlı hatalı, tutarsız ve baskıcı davranışlar karşısında kalır ise kendisi de aynı davranışları sergileyecektir. Bu olumsuzluklarda; itaatsizlik ve aşırı saldırganlık şeklinde kendini gösterecektir. Eğer özel eğitimle eğitecek iseniz, dikkat etmeniz gereken husus kendini köpek eğitmeni olarak tanıtan kişilerin de köpekte uygulayacağı tekniklerin baskı ve olumsuz tavırlar olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Köpek Eğitimi

Mama Ve Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır

Köpek eğitiminde yaşanılan başlıca sıkıntılardan biri mama ve tuvalet eğitimidir. Daha önce hiçbir eğitime tabi tutulmamış bu canlı disiplin ve kural bilmediği için kendi iç güdülerine göre hareket edecektir. Yavru köpeğinizin tuvaletini yapması için doğru veya yanlış yer yoktur. Tuvaleti gelir ve yapar. Bize düşen görev ona nerenin doğru nerenin yanlış olduğunu öğretmektir. Özellikle yavru köpekler için bu eğitimler daha önemlidir. Bu dönemde öğreteceğiniz davranışlar onun ileri ki yaşamında da etkisini sürdürecektir. Köpekler, mama bölgelerini sahiplenir. Bu sebepten mamasını yerken yaklaşılırsa rahatsız olup sorun çıkaracaktır. Bu davranışı ortadan kaldırmak zorundasınız. Bunu sağlamak güç değildir, yalnızca biraz sabırlı gerekmektedir. Adımları izlemeniz durumunda, köpeğiniz de mama adabı gelişecektir. Köpeğinizin kabına az miktarda mama koyun ve uzaklaşın. Mamayı bitirdiğinde, kabın yanına geri dönün ve biraz daha mama koyun.

Bu uygulama, sizi hevesli şekilde beklemesine yardımcı olacaktır. Bu uygulamadan sonra yanına yaklaştığınızda size tepki göstermesini engellemek için mama koyduğunuz andan itibaren ona yakın durmanız ve her mamasını bitirdiğinde ödüllendirmeniz gerekecektir. Böylece size karşı olan tutumu yavaş yavaş değişecek ve uyumlu hale gelecektir. Köpeğinizi dışarı çıkartıp, istediği yere tuvaletini yapması kopek eğitimi değildir. Tuvalet eğitiminin ilk aşaması mama ve su düzenini sağlamaktır. Oluşturduğunuz plan doğrultusunda köpeğinize her gün aynı saatte mama vermeniz düzeni sağlamak için iyi olacaktır. Mamayı yatma zamanından önce kesin ve yatmaya hazırlanırken su kabını yanından alın. Köpeğinizin öğünlerini sabitlediğiniz gibi dışarı çıkma saatlerini de sabitlemeniz gerekmektedir. Dışarı çıkardığınızda ise onu her gün farklı alanlara götürmektense güvenli bir alan bulup hep aynı noktaya götürmek; dış çevresinde ilgisini çekecek şeylere odaklanmayıp tuvalet yapmasına ve bu sayede tuvalet süresinin uzamamasına yardımcı olacaktır.

 

 

Sıradaki içerik:

Köpek Eğitimi